Do sedaj mi zaprtost še nikoli ni delala težav

Veliko ljudi poznam, ki jim zaprtost povzroča težave. Sama sem bila do pred kratkim med tistimi srečneži, ki niso vedeli, kaj zaprtost sploh je. Vedno sem vsem radodarno trosila nasvete, kot premalo piješ, pazi kaj ješ, dovolj se je treba gibati in sama pri sebi mislila, kako vse obvladam. Pred kratkim pa sem prišla v obdobje menopavze in zaprtost je kar naenkrat doletela tudi mene.

Spomnim se bivše sodelavke, ki mi je pogosto povedala, da odvaja blato enkrat na teden ali pa enkrat na deset dni in meni osebno se je zdelo, da to sploh ni mogoče. Spet druga sodelavka je imela zaprtost vedno, kadar je spala kje drugje kot doma. Meni se je zdelo vse to čudno, saj sem imela prebavo več kot urejeno.

Do sedaj mi zaprtost še nikoli ni delala težav

Kot rečeno pa je menopavza vse postavila na glavo, hormoni niso bili več v ravnovesju in prebava in presnova nista delovali, kot bi bilo treba. Pojavila se je nadležna zaprtost, ki je trajala kar nekaj časa. Začela sem uživati več sadja in zelenjave, piti večje količine vode, ampak zaprtost se je samo malo izboljšala. V lekarni so mi svetovali uživanje probiotikov in prebiotikov, saj naj bi ti pomagali do izboljšanja črevesne flore, posledično naj bi tudi zaprtost izzvenela.

Poskusila sem vse kar se je poskusiti dalo, naredila sem tudi tritedensko kuro pitja gline, ki prečisti in razbremeni telo raznih strupov. Med drugim sem vsak večer namočila suhe slive in jih zjutraj na tešče zaužila skupaj z vodo, v kateri so se namakale. Ne vem točno kaj mi je pomagalo, ker sem preizkusila res veliko stvari, vem pa, da se je moja zaprtost poslovila in prebava je postala spet urejena. Mislim, da je najslabše če se kdo takoj vda v usodo in začne jamrati, potrebno je namreč ukrepati in narediti vse kar je mogoče za boljše zdravje in počutje.